Przesunięty przez: arcana81 29 Sierpień 2008, 22:21 |
BARF - dobre żywienie |
| Autor |
Wiadomość |
Tilia
Moderator

Jakiej rasy jest Twój pies: deerhound, terier australijski, kundelek
|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 14:37
|
|
|
arcana, nie pamietam , przyznaję... teraz niedługo będę kupowała to sprawdzę, na pewno w różnych karmach mają zdecydowanie rózne proporcje
KW nie wiem co to za specyfik, ja daję różne oleje jakie mam pod ręka, najczęściej z pestek (używam go w kuchni najwięcej), albo z łososia (kupuję psom)
ale specem od BARFowania na naszym forum jest Arcana, jej pytaj ja sie dopiero uczę (powoooli) |
|
|
|
 |
KW
Moderator OES mi amore

Jakiej rasy jest Twój pies: owczarek staroangielski bobtail (i czekamy..)
F.A.G.O.T.:

Wiek: 27 Dołączyła: 21 Maj 2008 Posty: 1420 Piwa: 49/39 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 14:53
|
|
|
Alez oczywiście będe wdzięczna również za podpowiedz arcany co do tego oleju To jest olej ze złotego lnu i ogórecznika, dodaję go normalnie do karmy. Najwyżej ten będę dawała dalej do suchej a do kostek olej z pestek, chociaż może przesadzam i nie ma tu aż takiej różnicy- po prostu jak ten mi się skończy to zmienie na inny itd. |
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas kiedy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
 |
|
|
|
 |
Tilia
Moderator

|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 15:01
|
|
|
z tego co czytałam warto zmieniać oleje i podawać różne
ja teraz kupię lniany
oj ciężka sprawa ten cały BARF, im więcej czytam tym mniej wiem |
|
|
|
 |
arcana81
Moderator Escapist, Paradise seeker

Jakiej rasy jest Twój pies: W typie alaskan malamute
F.A.G.O.T.:

Wiek: 29 Dołączyła: 11 Maj 2008 Posty: 1237 Piwa: 46/75 Skąd: Planet Hell...
|
Wysłany: 7 Styczeń 2010, 17:15
|
|
|
U nas "na etacie" jest głównie olej lniany - jakoś tak najwięcej BARF-iarzy go stosowało jak się dopiero przyglądałam tej diecie i tak mi zostało. Podobno właśnie lniany albo konopny jest najbardziej wskazany dla psów. Niektórzy podają też olej z wątroby dorsza i różne oleje tłoczone na zimno (arachidowy, z orzechów włoskich, sezamowy). Niektóre dość często uczulają - podobno konopny i arachidowy zwłaszcza. BARF-ujący malamuciarze (w większości z USA, z którymi mam kontakt przez listę dyskusyjną) używają tłuszczu foczego, ale u nas to na prawdę problem, żeby go dostać (zdaje się, że tylko w formie preparatu Focard, którego w aptece nie mogłam dostać).
Obecnie stosujemy chwilowo olej słonecznikowy, bo u nas w Leclercu chyba tylko my kupujemy olej lniany i jak wykupiłam ostatnią buteleczkę to jeszcze nie mieli dostawy |
|
 |
KW
Moderator OES mi amore

Jakiej rasy jest Twój pies: owczarek staroangielski bobtail (i czekamy..)
F.A.G.O.T.:

Wiek: 27 Dołączyła: 21 Maj 2008 Posty: 1420 Piwa: 49/39 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 15:23
|
|
|
| arcana81 napisał/a: | | czy na opakowaniu jest podany dokładny skład (chodzi mi głównie o proporcje pomiędzy zawartymi w nich kośćmi a mięsem)? |
Nie ma dokładnego składu , wymienione zostało tylko ogólnie czyli: mięso z indyka, rozdrobnione kości, warzywa, owoce, olej. |
_________________ Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas kiedy nasze skrzydła zapomniały jak latać.
 |
|
|
|
 |
Tilia
Moderator

|
Wysłany: 8 Styczeń 2010, 18:45
|
|
|
u nas wczoraj na obiad i dziś na śniadanie towarzystwo jadło papki warzywno- podrobowe
marchewka, sałata, natka pietruszki, jabłko, kefir, olej, wątróbki kurze... dziś dodatkowo całe jajka
hmm Drusia smakowało, kurduplom też, Hesi tak sobie raczej
natomiast dziś biedna obolała Drusia z ulgą zjadła puszkę zamiast korpusów nie dałaby rady zjeść kości, bo nie może się nachylać, nawet jak leży to sprawia jej to problem cóż, mam nadzieję, że jutro- pojutrze jej przejdzie i wtedy nie odpuszczę, znów będzie tęsknić za "fast-foodem" |
|
|
|
 |
mineralna_

Jakiej rasy jest Twój pies: mix szczotki klozetowej i mopa
|
Wysłany: 18 Marzec 2010, 18:45
|
|
|
moge dawać do papek warzywnych tran z wątroby dorsza?
zawiera witaminę A oraz D i nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3
I ile razy w tygodniu |
|
|
|
 |
Tilia
Moderator

|
Wysłany: 19 Marzec 2010, 06:54
|
|
|
dawałam kiedyś tran jak jeszcze nie dawałam BARFa - bardzo zdrowy dodatek, oby tylko nie przedobrzyć (ale ile razy w tygodniu i jak dużo- niech się wypowiedzą kompetentni, ja wszystko daję "na wyczucie")
co do papek warzywnych- moje jedzą je z olejem z pestek lub olejem z łososia |
|
|
|
 |
arcana81
Moderator Escapist, Paradise seeker

Jakiej rasy jest Twój pies: W typie alaskan malamute
F.A.G.O.T.:

Wiek: 29 Dołączyła: 11 Maj 2008 Posty: 1237 Piwa: 46/75 Skąd: Planet Hell...
|
Wysłany: 19 Marzec 2010, 14:00
|
|
|
Tran jest dobry, ale jak wspomniała Tilia, można też z nim przesadzić, więc trzeba się trzymać zalecanej ilości. Sama nigdy nie stosowałam tranu dla suki, ale wiem, że inni Barfiarze dodają go chyba przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Przeważnie jednak zamiast tranu podaje się olej z ciała ryby - jest bezpieczniejszy. Poza tym, jak już będziesz podawać ten tran, to koniecznie rób przerwy np. cztery tygodnie podajesz, a następne cztery tygodnie nie podajesz.
A w ogóle to jaki masz ten tran? Kapsułki, płynny? Wiem, że barfiarze dają swoim psom taką dawkę jaka jest zalecana ludziom. |
|
 |
mineralna_

|
Wysłany: 19 Marzec 2010, 14:18
|
|
|
| Tilia napisał/a: | | moje jedzą je z olejem z pestek lub olejem z łososia |
a gdzie taki można kupić?
chyba z f4d są oleje z jakiejś ryby ale ceny straszne..
Dałam 2 tabletki do papki z warzyw więc jakieś 2 razy w tygodniu bedzie dostawała razem z papką. (która jest podzielona na porcje )
arcana81, kapsułki
| arcana81 napisał/a: | | Wiem, że barfiarze dają swoim psom taką dawkę jaka jest zalecana ludziom. |
dawka zalecana ludziom to 2 razy dziennie po 2 kapsułki a mój pies jest o wiele mniejszy i ma mniejszą masę ciała od człowieka więc nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem zeby dawac jej te 4 kapsułki dziennie |
|
|
|
 |
Tilia
Moderator

|
Wysłany: 19 Marzec 2010, 14:39
|
|
|
| mineralna, sprawdzę w domu jaka to firma, płaciłam coś koło 25 zł za chyba 0,5 l |
|
|
|
 |
mineralna_

|
Wysłany: 19 Marzec 2010, 14:43
|
|
|
| Tilia napisał/a: | | mineralna, sprawdzę w domu jaka to firma, płaciłam coś koło 25 zł za chyba 0,5 l |
dzięki to czekam |
|
|
|
 |
Tilia
Moderator

|
Wysłany: 21 Marzec 2010, 09:28
|
|
|
zapomniałam napisać
Olej z łososia.
Producent: Pegasus DE - Meinersen
Dystrybutor: PPHU Ewenement ul Wiązowa 46, 53-119 Wrocław, biuro@ewenement.pl |
|
|
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): mineralna_ |
 |
mineralna_

|
Wysłany: 21 Marzec 2010, 11:24
|
|
|
Tilia, dzięki |
|
|
|
 |
Markandeya

Jakiej rasy jest Twój pies: Berneński Pies Pasterski
|
Wysłany: 3 Kwiecień 2010, 02:38
|
|
|
Ja mam takie pytanie kolejne z "późnonocnych" Co w przypadku sporzywania surowego mięsa z potencjalnym zatruciem pasożytami które mogą w tym mięsie być... Nie pamiętam teraz jak się ten pasożyt nazywa - chyba włośnica, który siedzi w wołowinie a potem może się rozwijać w mięśniach psa O_o. Czy to może tylko mit ? No i co chociażby z podstawowym tasiemcem (on też się chyba rozwija - larwa - w mięśniach roślinożerców). |
|
|
|
 |
|
|