|
labradoodl |
| Autor |
Wiadomość |
pjaruszewski
Jakiej rasy jest Twój pies: owczarek mazurski
|
Wysłany: 23 Kwiecień 2009, 23:55 labradoodl
|
|
|
| czy mozna kupic labradoodla lub australijskiego labradoodla taniej niz za 10 tys zlotych??cana mnie przeraza...wiem o jednej hodowli gdzie mozna je dostac...potrzebuje pomocy odnosnie zakupu i wskazowek odnosnie ceny i miejsca zakupu...z gory dzieki!!:) |
|
|
|
 |
mineralna_

Jakiej rasy jest Twój pies: mix szczotki klozetowej i mopa
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 00:04
|
|
|
Nie nie można kupić labradoodla taniej niż za 10 tyś. Nie ma innego labradoodla jak labradoodel australijski.
Rasowy = rodowodowy (lub z udokumentowanym pochodzeniem) jeżeli znajdziesz gdzieś na internecie ogłoszenie z tańszymi labradoodlami to będą to zwykłe kundle a osoba sprzedająca je - oszustem.
U nas w Polsce jest tylko jedna osoba sprzedająca labradoodle. |
|
|
|
 |
Aga

Jakiej rasy jest Twój pies: autystycznej
F.A.G.O.T.:

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 08:40
|
|
|
| Cytat: | | U nas w Polsce jest tylko jedna osoba sprzedająca labradoodle. |
Która na razie sama posiada rodowodowe szczenie tej rasy :] |
|
|
|
 |
mineralna_

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 08:51
|
|
|
Rasą tego jeszcze nazwać nie można.
Ale jeżeli ktoś naprawdę chce szczeniaka to przecież poczeka |
|
|
|
 |
Aga

F.A.G.O.T.:

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 08:59
|
|
|
| Cytat: | | Obecnie ALA (Australian Labradoodle Association) pracuje wraz z Australijskim Związkiem Kynologicznym (ANKC – Australian National Kennel Club) nad wprowadzeniem rasy do rejestrów. |
źródło
Są rasą ale nie uznaną przez FCI - tak samo pitbulla czy DONka nie można nazwać rasą bo nie są w rejestrze ale są uznane jako rasa w innej organizacji |
|
|
|
 |
mineralna_

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 09:02
|
|
|
| Aga napisał/a: | rasa w innej organizacji |
W innej organizacji można je uznać za rasę ale w Polsce nie
poza tym jeszcze nie jest uznana:
| Aga napisał/a: | | pracuje wraz z Australijskim Związkiem Kynologicznym (ANKC – Australian National Kennel Club) nad wprowadzeniem rasy do rejestrów. |
|
|
|
|
 |
Aga

F.A.G.O.T.:

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 09:11
|
|
|
Tylko że w Polsce np. DONki są hodowane jako rasa i są uznane przez polski KHRON - nie muszą być w FCI żeby być rasą.
A Labradoodle do organizacji ALA należą i są uznane jako rasa - są hodowane labradoodlexlabradoodle nie już pudel z labkiem i prawdziwi hodowcy dbają by w genach też było takie pokrewieństwo - wszystkie rasy jakoś musiały się do FCI dostać a że nad tą pracują to może odniesie to skutek,mi ogólnie rasa się podoba i ciekawe są takie 'nowości',beagle czy cocker spaniele też powstały z dziwnych mieszanek a teraz są normalną rasą.
eot. |
|
|
|
 |
mineralna_

|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 09:16
|
|
|
| Aga napisał/a: | | są hodowane labradoodlexlabradoodle nie już pudel z labkiem |
eee...? a co to ma do uznawania rasy?
Dopiero co mi zacytowałaś że jeszcze nie są uznane.
| Aga napisał/a: | Cytat:
Obecnie ALA (Australian Labradoodle Association) pracuje wraz z Australijskim Związkiem Kynologicznym (ANKC – Australian National Kennel Club) nad wprowadzeniem rasy do rejestrów. |
:] tam wyraźnie piszę że dopiero pracują nad uznaniem, chyba że mam coś ze wzrokiem. |
|
|
|
 |
Ewka
VIP- Vredna i Perfidna

Jakiej rasy jest Twój pies: sweter irlandzki
F.A.G.O.T.:

Wiek: 21 Dołączyła: 14 Maj 2008 Posty: 648 Piwa: 31/11 Skąd: Jasło/Wrocław
|
Wysłany: 24 Kwiecień 2009, 12:58
|
|
|
| Przez ZK nie są uznane, ale nie tylko ZK wydaje rodowody, chociaz jest główną organizacją zajmującą się rasowością psów. Wiele ras o dłuższej historii niż labradoodle nie jest uznanych, lub dopiero niedawno zostało uznanych, jak np tazy, które są jedną ze starszych ras, aczkolwiek tylko na określonych terenach, a ich przedstawicieli w ogóle, lub prawie w ogóle nie było w Europie. |
_________________ http://atha.digart.pl/ Zapraszam do oglądania i oceny!
Uniewinnić nie można zabić. Wstaw przecinek.
 |
|
|
|
 |
2aniap
2aniap
Jakiej rasy jest Twój pies: Labradoodle Australijski
|
Wysłany: 7 Luty 2010, 12:44
|
|
|
W Europie również jest już stowarzyszenie hodowców Labradoodli Australijskich (ALAEU). Ponadto pracujemy nad tym by rasa ta została przez FCI wpisana na listę Ras Przejściowych . Może to potrwać, bo przede wszystkim jest na razie za mało psów! I tak naprawdę to jest główny powód.
Jako hodowczyni Australijskich Labradoodli (druga w Polsce) wiem, że kryteria które trzeba spełnić, żeby hodować Labradoodle Australijskie są dużo ostrzejsze niż wymogi Związku Kynologicznego. Wystarczy przeczytać kod etyki hodowcy (dostepny na stronie mojej hodowli).
Ponadto, jeśli chodzi o dyskusje czy Austalijski Labradoodle to kundel, to chcę tylko podkreślić, że są one krzyżowane tylko między sobą juz od paru lat, uzyskuje się jednorodne zwierzęta zarówno pod względem charakteru jak i wyglądu. Jeśli chodzi o kwestie po ci powstały... widocznie nie było rasy z tak niealergizująco sierścią, równie inteligentnej i co najważniejsze, chętnej do współpracy z człowiekiem. Sama mam Labradoodla w domu i zarówno dla mnie jak i dla wszystkich osób mających styczność z moim doodelkiem, jest to niesamowita przyjemność.
Polecam poczytanie na temat Australijskich Labradoodli i chciałabym zaznaczyć, że faktycznie zwykła krzyżówka Labradora z Pudlem, od której się to dawno temu zaczęło, faktycznie była kundelkiem. Jednak włożono dużo pracy w to by uzyskac super psiaki WOLNE OD SCHORZEŃ GENETYCZNYCH co jest niezwykle ważne. |
_________________ australian-labradoodle.pl Pierwsza w Polsce hodowla małych i średnich Australijskich Labradoodli.
 |
|
|
|
 |
Tilia
Moderator

Jakiej rasy jest Twój pies: deerhound, terier australijski, kundelek
|
Wysłany: 7 Luty 2010, 14:10
|
|
|
| Od paru lat? chyba trudno przez parę lat wyhodować odpowiednią ilość osobników dających potomstwo na tyle podobne, aby mówić o rasie, a zarazem taką ich liczbę, by była odpowiednia baza genetyczna do dalszej hodowli (aby wciąż nie krzyżować ich w zbyt bliskim pokrewieństwie)? Ile jest w ogóle zarejestrowanych labradoodli? Na co się je bada- jeśli stwierdzamy że są wolne od schorzeń genetycznych, to chyba na podstawie badań? |
|
|
|
 |
2aniap
2aniap
Jakiej rasy jest Twój pies: Labradoodle Australijski
|
Wysłany: 8 Luty 2010, 19:25
|
|
|
Rasa powstawała w latach 80-tych. Oprócz skrzyżowania pudla z labradorem dodano również spaniela, terriera, jednak wszystko odbywało się tak, by wyselekcjonować najbardziej odpowiednie psy. Psy, które ze sobą się krzyżowało były przebadane pod kątem chorób genetycznych charakterystycznych dla danej rasy.
Od ponad 6 lat krzyżuje się ze sobą tylko i wyłącznie przebadane Labradoodle Australijskie (już bez krzyżówek z rasami "macierzystymi").
Dopuszczony do hodowli pies jest przebadany na:
PRA (testem prcdPRA) - choroba oczu częsta u pudla,
Patella Luxation-(choroba stawu kolanowego) badanie weterynarza
TgAA- przeciwciała występujące przy chorobach tarczycy i zwykłe padanie tarczycy
vWd- rodzaj hemofilli u psów.
test na dysplazje stawów biodrowych- PennHip, wykonywany zanim pies skończy rok(!), co pozwala na wcześniejsze wykrycie choroby, zanim zostanie ona przekazana dalej. W Polsce jest jak na razie jedna lecznica oferująca ten test
test na dysplazje stawów łokciowych- OFA prelim.
W przypadku tej rasy, tylko najlepsze psy nie są sterylizowane. Musza one przejść testy behawioralne oraz testy zdrowotne, o których napisałam powyżej, aby zostać dopuszczonym do hodowli.
Wiem, że dla wielu osób brzmi to dość dziwnie, jednak patrząc na to jak trudno znaleźć np. Labradora Retrievera odpowiadającego wzorcowi rasy po tym jak wszyscy się "rzucili" na tą rasę, myślę, że organizacja zrzeszająca hodowców Australijskich Labradoodli dobrze postępuje. Trzeba spełnić naprawdę bardzo ostre kryteria, żeby kupić psa tej rasy przeznaczonego do hodowli. Suczki mogą mieć szczenięta raz w roku, między pierwszym a szóstym rokiem życia. Suczki z małymi muszą obowiązkowo przebywać w domu, tak by ich socjalizacja zaczęła się jak najwcześniej. Hodowcy Austalijskich Labradoodli stosują wczesną stymulacje neurologiczną. Szczeniaki są dopasowywane do rodzin na podstawie testów behawioralnych.
Jako szczęśliwa posiadaczka takiego psa, naprawdę widzę efekty pracy włożonej w moją suczkę, jeszcze zanim do mnie dotarła. |
_________________ australian-labradoodle.pl Pierwsza w Polsce hodowla małych i średnich Australijskich Labradoodli.
 |
|
|
|
 |
Wadera
Moderator

Jakiej rasy jest Twój pies: małe czarne
|
Wysłany: 8 Luty 2010, 20:22
|
|
|
Rozumiem, ze wśród tych zdjęć jest podrzuconych parę zupełnie innych ras, ale mimo wszystko jak dla mnie różnorodność fenotypowa tych psów jest zbyt duża - http://images.google.pl/i...ved=0CCEQsAQwAw
Nowa rasa – a od razu w trzech wielkościach. Chyba to mieszanie ras nie powiodło się zbytnio, skoro są tak duże różnice w wielkości poszczególnych osobników, o kolorach, których jest mnóstwo nie chce się nawet rozpisywać, o niewyrównaniu rasy mówi sam jej standart. http://www.australianlabr...d_Standard.html
Podkreśla nawet, że ich sierść jest “prawdopodobnie niealergizujaca” ( they have a free flowing wavy or curly coat that does not shed and is possibly non-allergenic”). A przecież o to głównie chodziło twórcom rasy, aby stworzyć psa dla alergików.
Można zobaczyć jak różnią się psiaki „tej rasy” z poszczególnych hodowli:
- http://www.nutmeg-labradoodles.com/breeding.html
- http://manorlakelabradood...bradoodle-girls
- http://www.logcabinlabrad...r-breeders.aspx
- http://www.whisperingwind...Our%20Girls.htm
„Nowa rasa” zapełniła szybko schroniska http://wyborcza.pl/1,7547...iwne_pudle.html
A i teraz bez problemu można psa tej rasy wyadoptować.
http://www.nextdaypets.co...rescue/1100301/
http://www.danegang.org/id165.html
Jak dla mnie kompletny niewypał, psów podobnych do tych można znaleźć po kilka w każdym polskim schronisku. |
|
 |
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 1 piw(a): Foxy |
 |
Gocha2606
Jakiej rasy jest Twój pies: podhalański retriever bezogoniasty
Dołączyła: 02 Sty 2010 Posty: 46 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Katowice
|
|
|
|
 |
Tilia
Moderator

Jakiej rasy jest Twój pies: deerhound, terier australijski, kundelek
|
Wysłany: 9 Luty 2010, 11:04
|
|
|
przepraszam, ale im więcej czytam tych hurraoptymistycznych tekstów o labradoodle tym więcej mam wątpliwości
"rasy" czyli odpowiedniej ilości osobników o cechach na tyle utrwalonych, aby przekazywały je potomstwu i na tyle genetycznie różnorodnej, aby nie było ryzyka degeneracji nie da się stworzyć w ciągu paru, czy parunastu lat- wszak hodowla to nie tylko wiedza i praca (mocno rozciągnięta w czasie!), to w dużym stopniu loteria... a tu proszę- raz dwa stworzono rasę DOSKONAŁĄ i idealną- idealny charakter, idealne zdrowie, niealergizująca, z idealnych hodowli- gratuluję zapału, ale... trochę mi cała otoczka, ten marketing, zaczyna przypominać teksty typu "telezakupy" - produkt idealny! musisz go mieć! zastąpimy nim wszystko co było (cena umieszczona w rogu ekranu) |
|
|
|
 |
|
|